Afbeelding van Telco webhosting en streaming
Bedenkers versus makers van muziek
Bij de productie van muziek zijn verschillende partijen betrokken: de bedenkers en de makers. Buma/Stemra houdt zich bezig met auteursrecht en komt op voor de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, oftewel de bedenkers van muziek. Sena houdt zich bezig met het naburig recht en komt op voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten (platenmaatschappijen), oftewel de makers van muziek.

Het verschil tussen naburige rechten en auteursrechten
Naburige rechten zijn rechten van o.a. uitvoerend kunstenaars en platenproducenten voor het gebruik van hun muzikale prestaties. De beschermingstermijn van hun muziek is vastgesteld op 50 jaar. Het auteursrecht is het recht van de maker van bijvoorbeeld een muziekwerk om dat openbaar te maken en/of te verveelvoudigen. Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na het overlijden van de auteur.Sena
Bij Sena betaalt u per kanaal, ongeacht het aantal websites waar uw stream te beluisteren is, echter u bent wel verplicht op de website het logo met licentienummer te plaatsen (zolang u dit nog niet heeft kunt u melden dat de licentie via ons of uw provider is aangevraagd). Webcasters tot 500 slots kunnen hun rechten goedkoper via Stichting Webcasting Nederland of de aangesloten providers regelen.

U krijgt bij Stichting Webcasting Nederland of de aangesloten providers een flinke korting doordat Sena bespaart op administratie en incassokosten. Tevens worden door Stichting Webcasting Nederland of de aangesloten providers de 'logfiles' verzorgd, en is uw licentie alleen geldig bij een stream die is aangemeld via Stichting Webcasting Nederland of de aangesloten providers. U kunt de licentie niet gebruiken in combinatie met een andere stream. De bij Stichting Webcasting Nederland aangesloten providers brengen Buma, Sena en de webstream onder op 1 factuur, waardoor Buma en Sena verzekerd zijn van afsluiting als u de factuur niet betaalt.